Zo wordt je appartement verwarmd én gekoeld

De appartementen in Bellevue worden uitgerust met een warmte-koudesysteem (WKO). Hoe zo’n systeem werkt en wat de voordelen daarvan zijn, vertelt Arjan Horstman. Arjan is projectmanager Heijmans Energie, dat samen met warmtebedrijf Econic is verenigd in HeZon BV, een betrouwbare partij die energiesystemen ontwerpt, installeert, onderhoudt én de energie levert.

Bijzonder is dat Heijmans  – hoewel vooral bekend als bouwonderneming – dus ook actief is in de energiemarkt. Heijmans Energie en warmtebedrijf Econic hebben de krachten en kennis gebundeld en kunnen daarmee gezamenlijk vormgeven aan onze visie: bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Om de CO2-uitstoot terug te brengen, ontwikkelen wij duurzame, gasvrije en betaalbare energieoplossingen voor het verwarmen en koelen van gebouwen en leveren van warm water.

Duurzaam en gasvrij

Arjan: “Door de krachten te bundelen hebben we het gehele proces in handen, van ontwerp tot bouw en exploitatie, waardoor we efficiënter kunnen werken. We bedenken, bouwen, beheren en regelen alles eromheen. Hernieuwbare energie uit de bodem en de zon vormt de basis voor al onze energiesystemen. Bellevue wordt uitgerust met een WKO-systeem: een duurzaam, gasvrij systeem dat werkt op basis van bodemenergie en warmtepompen. De elektriciteit die het WKO-systeem gebruikt, wordt grotendeels duurzaam opgewerkt met zonnepanelen op het dak van Bellevue”

 

 

“Alle energie die nodig is, willen we zo duurzaam mogelijk opwekken!”

Verwarmen…

“De appartementen worden verwarmd met warmte die opgeslagen is in de bodem”, legt Arjan uit. “Deze warmte pompen we op uit warmtebronnen, die bij Bellevue liggen. De warmtepomp in het appartement benut deze aardwarmte en maakt hiermee de gewenste  temperatuur voor de vloerverwarming en warm water. Met een thermostaat regelen bewoners de temperatuur.”

…én koelen

“Groot voordeel van deze manier van verwarmen is dat het systeem ook kan koelen. Koud water neemt via de leidingen in de vloer de warmte uit het appartement op en voert deze af. Deze warmte wordt weer opgeslagen in de bodem en op een later moment gebruikt. Verwarming en koeling via de vloer gebeurt gelijkmatig. De temperatuur in huis is daardoor constant en heel comfortabel.”

Altijd direct warm water

Behalve de warmtepomp is er ook een boilervat in het appartement aanwezig. De grootte van dit vat is afhankelijk van de grootte van het appartement. “Het prettige is dat in het boilervat een voorraad warm tapwater op de juiste temperatuur gehouden wordt, zodat er altijd warm water beschikbaar is.”

Tot slot… Kopen of huren?

Het warmte-koudesysteem is eigendom van HeZon. De warmtepomp in je appartement huur je van Econic. Voor een vast bedrag per maand word je compleet ontzorgd inclusief de huur van de warmtepomp, service, onderhoud en indien nodig reparaties. Econic garandeert een goede werking van het systeem gedurende 30 jaar.

Na 5 jaar kun je het huurcontract verlengen of de warmtepomp kopen. Je kunt er ook voor kiezen de warmtepomp direct te kopen en voor het onderhoud een onderhoudscontract af te sluiten. We laten je graag vrij bij het maken van deze keuze.

Ook interessant