‘Een terrasvormig gebouw is altijd bijzonder’

Bellevue wordt een uniek terrassengebouw, zoals je ze maar weinig ziet in Nederland. Als fan van de terrasvorm zag architect Walter van Dijk kansen om in Leidsche Rijn Centrum een prachtig ontwerp te maken tegen het talud van de gele Hogeweidebrug. Wat maakt Bellevue zo bijzonder? We ontmoeten hem op de locatie.

Impressie Bellevue

Hoe is het idee van de terrasvorm ontstaan?

“Vanuit het stedenbouwkundig plan is het beeld ontstaan dat je op deze plek vanuit een weide omhoog tegen een groene heuvel met woningen aan kijkt. Dat beeld hebben we vertaald in het ontwerp zoals dat er nu ligt. Het interessante van deze plek is dat het noord-zuid georiënteerd is en dat je aan de zuidkant een prachtig uitzicht hebt over Leidsche Rijn Centrum. Dat je daar hele goede terrassen maakt is dan een logische ontwerpkeuze.”

“We hebben te maken met een locatie die bijna on-Nederlands is”

“Verder hebben we te maken met een locatie die bijna on-Nederlands is. Er zit zeven meter hoogteverschil tussen het maaiveld (de toekomstige schapenweide) en de Vleutensebaan en dat in een bestaande stedelijke situatie. Op het niveau van de Vleutensebaan komt een meer dan 136 meter lang gebouw van zeven woonlagen hoog die helemaal langs het talud naar beneden trapt. Het opvallende getrapte profiel is dus grotendeels ingegeven door de locatie en de oriëntatie.”

Architect Walter van Dijk op de bouwlocatie in Leidsche Rijn Centrum

Krijg je met die vorm veel verschillende type woningen?

“Heel veel zelfs. En dat zien wij echt als een kracht van dit project. Het gedifferentieerde woningaanbod zorgt dat er veel verschillende mensen bij elkaar komen wonen. Als je het Klifgebouw van boven bekijkt dan heeft het een soort M-vorm. Het gebouw krijgt als het ware getrapte poten met daartussen hele mooie, groene collectieve tuinen.”

 

“In de voet van deze poten kun je dan wat diepere woningen maken. En hoe hoger je komt, hoe minder diep de woningen worden. Daar hebben we dan juist weer voor bredere woningen gekozen. Het voordeel van deze opzet is dat we veel hoekwoningen gaan maken, met grote raampartijen. Verder krijgen de meeste woningen een groot terras, waarin het groene karakter trapsgewijs als een groene sluier over het gebouw wordt doorgetrokken.”

Bellevue Utrecht vooraanzicht

Hoe zorg je voor intimiteit in zo’n groot gebouw?

“Ter hoogte van de Vleutensebaan komt in het gebouw een acht meter brede poort. Die leidt je naar de binnenstraat aan de zuidkant van het gebouw, tussen het Klifgebouw en de Valleiwoningen. Dit wordt een openbare plek voor iedereen, in een groen aangelegde binnenwereld. Ik hoop dat mensen die vanuit Utrecht komen door het complex naar Leidsche Rijn zullen lopen. Die komen hier in de sfeer van een soort ‘bergdorpje’ terecht waar het gezellig is. Je loopt via trappen tussen de huizen door naar beneden. Een unieke ervaring als je het mij vraagt.”

“Het heeft de sfeer van een soort ‘bergdorpje’ waar het gezellig is.”

“De binnenstraat wordt voorzien van groene binnenhoven. Dat worden fraai aangelegde, stedelijke hofjes die voor de gewenste intimiteit zorgen. De Valleiwoningen hebben uitzicht op de lager gelegen schapenweide. Die combinatie geeft Bellevue een stedelijk maar toch rustig, groen en dorps gevoel. Het wordt echt een bijzonder woonklimaat.”

Bellevue wordt vlak naast de Hogeweidebrug gebouwd

En hoe zit het met de kopse kanten van het gebouw?

“Aan de oostzijde bij de Hogeweidebrug hebben we ook woningen toegevoegd. Er komt een mooi balkon dat aansluit op de binnenstraat met een geweldig uitzicht over het Amsterdam Rijnkanaal. Een fotogenieke plek waar je de dwarsdoorsnede van het complex kunt aflezen. Als je er van buitenaf naar kijkt, dan ervaar je een grote maat, maar als je tussen de gebouwen staat ervaar je dat totaal niet. Aan de westkant wordt het gebouw beëindigd met het fraaie Poortgebouw, ontworpen door Workshop Architecten. Het is de kers op de taart en een duidelijk herkenningspunt vanaf de Vleutensebaan.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat het gelukt is om de uitdagende locatie om te zetten naar een samenhangend plan met een unieke verblijfskwaliteit. Het complex overbrugt op een natuurlijke en geleidelijke wijze het hoogteverschil en levert een grote variatie aan duurzame woningen van hoge kwaliteit met grote groene terrassen. Het wordt een plek waar bewoners een fijne, gezonde community kunnen vormen. Verder ben ik trots op de inspanning van het hele team. Bellevue is een complex, natuurinclusief gebouw dat in relatief korte tijd is ontworpen. Het is voor iedereen, van Heijmans tot architecten en van ecoloog tot adviseurs, een grote inspanning geweest om de kwaliteiten vanaf het eerste ontwerp tot het huidige plan overeind te houden. Dat maakt Bellevue uiteindelijk zo beeldbepalend. En nu ik hier weer zo bij de brug sta, besef ik dat de naam Bellevue goed tot z’n recht gaat komen; het uitzicht is werkelijk fantastisch.”

Ook interessant

Doe een financiële check

Jouw droomwoning in Bellevue financieren  De adviseurs van Rabobank en onze makelaars kijken tijdens een gratis oriëntatiegesprek samen met jou naar je financiële mogelijkheden. Zo weet je snel waar je a… Lees meer

Appartementen fase 1 toegewezen!

De inschrijving van de eerste fase van Bellevue is inmiddels gesloten en de loting heeft plaatsgevonden. We zijn blij om te zien dat er … Lees meer

Verkoop fase 1 gestart!

Interesse? Alles wat je moet weten over de appartementen staat nu voor je klaar. Denk aan de verdiepingsplattegronden, de verkooptekenin… Lees meer

Regeling KoopStart: wat je moet weten als starter

Gemaximaliseerde koopsom In Bellevue komen 163 appartementen, waarvan 36 startersappartementen* met een vrij op naam-prijs die gemaximal… Lees meer

Bellevue gaat in verkoop

Blijf op de hoogte Zodra de verkoop start, vind je op de website meer informatie over de woningen en is het mogelijk om je in te schrijv… Lees meer

Zo wordt je appartement verwarmd én gekoeld

De appartementen in Bellevue worden uitgerust met een warmte-koudesysteem (WKO). Hoe zo’n systeem werkt en wat de voordelen daarvan zi… Lees meer

1 2